Preview

Pacific Medical Journal

Advanced search

Nutritive correction of the osteoporosis by functional nutrition

Abstract

The lecture devoted to the role of functional
nutriative products in the prophylaxis and treatment of the osteoporosis. The features of a metabolism of calcium and vitamin D,and also a role of other macro elements are examined
depending on the structure of foodstuff. Necessity of expansion of assortment of functional food enriched by calcium and vitamin
D is shown.

Keywords


УДК 616.71‑007.234‑085.356

About the Author

M. Palagina
Pacific State Economic University
Russian Federation


References

1. Витамины и минеральные вещества в жизни человека / Хасина М.А., Артюкова О.А., Беляев А.Ф., Хасина М.Ю. Владивосток: Изд-во Дальневост. ун-та, 2001. 120 с.

2. Зайчик А.Ш., Чурилов Л.П. Основы патохимии. СПб.: Элби-СПб. 2000. 688 с.

3. Кочеткова Е.А., Гельцер Б.И. Остеопороз и хроническая обструктивная болезнь легких. Владивосток: Дальнаука. 2003. 236 с.

4. Марова Е.И. Остеопороз // Русский медицинский журнал. 2001. Т. 9, № 9. С. 5-8.

5. Насонов Е.Л. Остеопороз в практике врача // Русский медицинский журнал. 2002. Том 10. № 6. С. 288-293.

6. Пилат Т.П., Иванов А.А. Биологически активные добавки к пище. М.: Авваллон, 2002. 530 с.

7. Системные продукты здоровья / Дадали В.А., Тананова Г.В., Шаповалова Л.М. и др. М., 2002. 184 с.

8. Скрипникова И.А. Остеопороз как медицинская и социальная проблема пожилых людей // Лечащий врач. 1999. № 10. С. 1-5.

9. Спиричев В.Б., Шатнюк Л.Н. Обогащение пищевых продуктов микронутриентами: современные медико-биологические аспекты // Пищевая промышленность. 2000. № 7. С. 98-100.

10. Тутельян В.А. Концепция оптимального питания // Политика здорового питания в России: материалы VII Всероссийского конгресса. М., 2003. С. 524-525.

11. Тутельян В.А. Приоритеты и научное обеспечение реализации государственной политики здорового питания // Федеральные и региональные аспекты политики здорового питания: мат. междунар. симп. Новосибирск, 2002. С. 11-13.

12. Химический состав российских продуктов питания: справочник / под ред. И.Н. Скурихина и В.А. Тутельяна. М.: ДеЛи-принт. 2002. 236 с.

13. Чекман И.С., Горчакова Н.А., Николай С.Л. Магний в медицине. Кишинев, 1992. 100 с.

14. Шендеров Б.А. Современное состояние и перспективы развития концепции функционального питания в России // Политика здорового питания в России: материалы VII Всероссийского конгресса. М., 2003. С. 574-575.

15. Ascheiro A., Rimm E.B., Hernafn M.A.et al. Intake of Potassium, Mangesium, Calcium, and Fiber and Risk of Stroke Among US men // Circulation.1998. Vol. 98. P. 1198-1204.

16. Court A.W. The relationship between information and personal knowledge in new product development // International Journal of Information Management. 1997. Vol. 17, No. 2. P. 123-138.

17. Platzman A. Functional foods: figuring out the facts // Food Product Design. 1999. Vol. 9, No. 8. P.32-62.

18. Resnick L.M., Nicholson J.P., Marion R.M.et al. Intravenous calcium in essential hypertension: role of intracellular ions in determining ionic and blood pressure responsiveness // Hypertension. 1997. Vol. 30. P. 469.

19. Saguy I.S., Moskowitz H.R. Integrating the consumer into new product development // Food Technology. 1999. Vol. 53, No. 8. P. 68-73.


Review

For citations:


Palagina  M. Nutritive correction of the osteoporosis by functional nutrition . Pacific Medical Journal. 2009;(1):19-22. (In Russ.)

Views: 263


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1609-1175 (Print)