Preview

Pacific Medical Journal

Advanced search

Modern lines in the field of development of functional food

Abstract

The review of the literature devoted to the
manufacture and introduction of functional products in a nutrition of the population of the Russian Federation. Modern approaches
to the increasing of food and biological value of functional food
are considered. The conclusion is made, that for development of
manufacture of medical means and prophylactic nutrition, for
the reception of unique chemical compounds Russia possesses
significant potential of resources, including of sea origin, the
scientific and technical staff and a number of originaltechnological
methods.

About the Authors

V. Belkin
Pacific State Economic University
Russian Federation


T. Kalenik
Pacific State Economic University
Russian Federation


L. Korshenko
Pacific State Economic University
Russian Federation


L. Tekut'eva
Pacific State Economic University
Russian Federation


T. Dolgova
Pacific State Economic University
Russian Federation


V. Grishchenko
Pacific State Economic University
Russian Federation


References

1. Алексеева И.А., Кацерикова Н.В., Грищенко Н.Л. и др. Экспериментальная оценка эффективности мясных изделий // Вопр. питания. 1988. № 4. С. 55-59.

2. Гаппаров М. Перспективность безалкогольных напитков как носителей биологически активных веществ // Питание и здоровье: биологически активные добавки к пище : сборник материалов международной конференции. М., 1996. С. 29.

3. ГОСТ Р52349-2005. Национальный стандарт Российской Федерации. Продукты пищевые. Продукты пищевые функциональные. Термины и определения. Введен 01.07.2006 г.

4. Кочеткова А.А., Тужилин В.И. Функциональные пищевые продукты: некоторые технологические подробности в общем вопросе // Пищевая промышленность. 2003. № 5. С. 25-26.

5. Литвинова Е.В., Лисицын А.Б. Функциональные антимутагенные продукты. - М. : ВНИИ МП, 2003.

6. Спиричев В.Б., Шатнюк Л.Н. Биологически активные компоненты (витамины, макро- и микроэлементы) в пище XXI века // Пищевые ингредиенты XXI века : сборник докладов III Междунар. форума. - М., 2002. - С. 11-17.

7. Спиричев В.Б. Витамины-антиоксиданты в профилактике и лечении сердечно-сосудистых заболеваний. Витамин Е // Вопр. питания. 2003. № 6. С. 45-51.

8. Спиричев В.Б., Шатнюк Л.К., Большаков О.В. и др. Коррекция дефицита микронутриентов в России - опыт и перспективы // Пищевая промышленность. 2000. № 4. С. 57-59.

9. Спиричев В.Б. Медико-биологические аспекты обогащения пищевых продуктов витаминами и минеральными веществами // Федеральные и региональные аспекты политики здорового питания. Новосибирск : Изд-во Сиб. Ун-та, 2002. С. 45-66.

10. Спиричев В.Б., Шатнюк Л.Н. Проблемы: эффективность и безопасность обогащения пищевых продуктов микронутриентами // Здоровое питание населения России : сб. материалов VII Всероссийского конгресса. М., 2003. С. 491-492.

11. Шевченко Ю.Л. Здоровье населения России // Вестник Российской академии наук. 2004. Т. 74, № 5. С. 399-402.

12. Шендеров Б.А. Пробиотики и функциональное питание. М.: Изд-во Грант, 2001. 286 с.

13. Шендеров Б.А. Современное состояние и перспективы развития концепции «функционального питания» // Пищевая промышленность. 2003. № 6. С. 6-8.

14. Эрл М., Эрл Р., Андерсон А. Разработка пищевых продуктов. СПб., 2004. 384 с.


Review

For citations:


Belkin  V., Kalenik  T., Korshenko  L., Tekut'eva  L., Dolgova  T., Grishchenko  V. Modern lines in the field of development of functional food . Pacific Medical Journal. 2009;(1):26-29. (In Russ.)

Views: 301


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1609-1175 (Print)