Preview

Pacific Medical Journal

Advanced search

Genetically modified components in food: regional aspect

Abstract

The analysis of marks of the 1400 soy products, analogues of meat, dairy and confectionery products, meat semifin ished items and ready meat products has not found out the informa tion of the manufacturer on the presence of genetically modified components. In the PCR-lab of Far Eastern state medical university (Khabarovsk) 33 samples of products are investigated to soy com ponents, including undergone genetic modifying. It is established, that in 37% of cases the information on structure of a product was doubtful, in 27% of samples the transgenic soy is found.

About the Authors

T. Kalenik
Pacific State Economic University
Russian Federation


A. Aleshkov
Khabarovsk State Academy of Economy and Law
Russian Federation


A. Okara
Khabarovsk State Academy of Economy and Law
Russian Federation


References

1. Алешков А.В. Некоторые проблемы оценки качества и безопасности пищевых продуктов из сои // Торговля в России, взгляд в ХХI век: прогрессивные способы организации и технологии: материалы научно-практической конференции. Кемерово, 2004. С. 185.

2. Каленик Т.К., Федянина Л.Н., Танашкина Т.В. Товароведение и экспертиза пищевой продукции, полученной из генетически модифицированных источников. Качество и безопасность: учебное пособие. Владивосток: Изд-во ТГЭУ, 2006. 192 с.

3. Тутельян В.А., Филатов Н.Н., Сорокина Е.Ю. и др. Мониторинг оборота пищевой продукции из генетически модифицированных источников в Москве // Вопросы питания. 2003. № 3. С. 20-23.


Review

For citations:


Kalenik  T., Aleshkov  A., Okara  A. Genetically modified components in food: regional aspect . Pacific Medical Journal. 2009;(1):63-64. (In Russ.)

Views: 246


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1609-1175 (Print)