Preview

Pacific Medical Journal

Advanced search

Use the nano-biotechnologic products on the basis of soy milk in prophilactic nutrition

Abstract

The technology of updating of soy raw material by papain is described. The combined soy-protein products which are not having antinutritious properties are received. Clinical tests on 20 volunteers, with arterial hypertension and ischemic heart disease are done. The efficiency of the developed products for correction of lipid exchange lesion is shown.

About the Authors

A. Tchernyshova
Pacific State Economic University
Russian Federation


O. Nikolaenko
Pacific State Economic University
Russian Federation


L. Levochkina
Pacific State Economic University
Russian Federation


V. Korchagin
Pacific State Economic University
Russian Federation


T. Kalenik
Pacific State Economic University
Russian Federation


References

1. Бородин Е.А., Аксенова Т.В., Анищенко Н.И. Пищевые продукты из сои. Новая роль // Вестник ДВО РАН. 2000. № 5. С . 72-85.

2. Браудо Е.Е., Даниленко А.Н., Дианова В.Т. и др. Продукты модификации зернобобовых в мясопродуктах // Хранение и переработка сельхозсырья. 2000. № 3. С. 17-20.

3. Доморощенкова М.Л., Демьяненко Т.Ф. Новые виды текстурированных соевых белков для пищевой промышленности // Пищевая промышленность. 2002. № 1. С. 44-47.

4. Доценко С.М., Тильба В.А., Иванов С.А. и др. Проблема дефицита белка и соя // Зерновое хозяйство. 2002. № 6. С. 16-18.

5. Мендельсон Г.И. Значение соевых белковых продуктов в питании человека // Пищевая промышленность. 2004. № 6. С. 90-91 ; № 7. С. 84-86.

6. Николаенко О.Ю. Обоснование биотехнологических подходов к разработке комбинированных продуктов питания с заданными свойствами из Приморских сортов сои : дис. ... канд. техн. наук. - Владивосток, 2007.

7. Петибская В.С., Ефремова Е.Г. Пути снижения трипсинингибирующей активности // Известия вузов. Пищевая технология. 2000. № 1. С. 6-8.

8. Препараты ферментные. Методы определения протеолитической активности. ГОСТ 20264.2-88.

9. Токбаев М.М., Бжеумыхов В.С., Делаев У.А. Сравнительный биохимический состав продуктов и технологические свойства семян сои // Хранение и переработка сельхозсы-рья. 2006. № 9. С. 47-53.

10. Траубенберг С.Е., Милорадова Е.В., Алексеенко Е.В. и др. Ферментативный гидролиз как инструмент для повышения пищевой ценности продуктов растениеводства // Хранение и переработка сельхозсырья. 2007. № 5. С. 62-65.

11. Чайка И.К., Егоров Б.В., Левицкий А.П. Влияние технологических способов обработки на содержание ингибиторов трипсина в семенах сои // Науч. тр. ВСГИ. Одесса, 1982. С. 73-76.

12. Чернышева, А.Н. Обоснование технологии модификации белкового растительного сырья и комбинированных продуктов на его основе для общественного питания : дис. ... канд. техн. наук. - Владивосток, 2005.

13. Laemmly U.K. Cleavage of structural proteins during theassembly of the head of bacteriophage T. 4 // Nature. 1970. Vol. 227. P. 680-685.


Review

For citations:


Tchernyshova  A., Nikolaenko  O., Levochkina  L., Korchagin  V., Kalenik  T. Use the nano-biotechnologic products on the basis of soy milk in prophilactic nutrition . Pacific Medical Journal. 2009;(1):65-67. (In Russ.)

Views: 219


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1609-1175 (Print)