Preview

Pacific Medical Journal

Advanced search

PRINCIPLES OF CREATION OF STANDARD ALGORITHMS AND NUTRITIVE SUPPORT IN PRACTICE OF ICU

Abstract

The key principles are shown; allowing developing and introducing in clinical practice the standard nutritive therapy in critical condition. In the article the estimation of various approaches to calculation of the requirements of the patient is suggested, efficiency of various methods of parenteral and enteral nutrition by positions of evidence-based medicine is analyzed, the algorithm of realization of a method of nutritive support is discussed at critical conditions.

About the Authors

I. N. Leiderman
Sverdlovsk Regional Hospital No. 1; Clinical Brain Institute of the Middle-Ural Scientific Centre of Russian Academy of Medical Science; Ural State Medical Academy; Ural-Siberian association of Clinical Nutrition
Russian Federation
Yekaterinburg


A. L. Levit
Sverdlovsk Regional Hospital No. 1; Clinical Brain Institute of the Middle-Ural Scientific Centre of Russian Academy of Medical Science; Ural State Medical Academy; Ural-Siberian association of Clinical Nutrition
Russian Federation
Yekaterinburg


A. A. Belkin
Sverdlovsk Regional Hospital No. 1; Clinical Brain Institute of the Middle-Ural Scientific Centre of Russian Academy of Medical Science; Ural State Medical Academy; Ural-Siberian association of Clinical Nutrition
Russian Federation
Yekaterinburg


References

1. Воробьев П.А. // Клинич. геронтология. – 1995. – № 2. – С. 25–28.

2. Дворецкий Л.Э., Ткаченко И.М. // Тез. докл. науч. сессии ПГМА. – Пермь, 1999. – С. 151.

3. Савельев В.С., Гельфанд Б.Р., Гологорский В.А. и др. // Анестезиол. и реаниматол. – 1999. – № 6. – С. 28–33.

4. Бурштейн С. // Актуальные проблемы анестезиологии и реаниматологии. – Архангельск, 1995. – С. 119–124.

5. Вретлинд А., Суджян А. Клиническое питание. – М. : Медицина, 1990.

6. Костюченко А.Л., Костин Э.Д., Курыгин А.А. Энтеральное искусственное питание в интенсивной медицине. – СПб., 1996.

7. Мыльникова И.С. // Главный врач. – 1996. – № 1. – С. 30–33.

8. Муратова Е. Ю. // Проблемы оценки качества мед. помощи : сб. науч. тр. – СПб., 1996. – С. 46–50.

9. Подлен С. А., Панова В. П., Якимов О. С. // Главный врач. – 1995. – № 3. – С. 42–46.

10. Попова Т.С., Тамазашвили Т.Ш., Шестопалов А.Е. Парентеральное и энтеральное питание в хирургии. – М., 1996.

11. Салтанов А.И., Обухова О.А., Кадырова Э.Г. // Вестник интенсивной терапии. – 1996. – № 4. – С. 42–49.

12. Флетчер Р., Флетчер С., Вагнер Э. Клиническая эпидемиология. Основы доказательной медицины. – М. : Медиа Сфера, 1998.

13. Brandi L.S., Santini L., Bertoli R. // J. Crit. Care Med. – 1999. – Vol. 27, No. 12. – P. 2684–2689.

14. DeLegge M.H. // J. Crit. Care Nutrition. – 1995 – Vol. 3.- No. 1. – P. 45–50.

15. Quirk J. // Br. J. Nurs. – 2000. – Vol. 9, No. 9. – P. 537–541.


Review

For citations:


Leiderman I.N., Levit A.L., Belkin A.A. PRINCIPLES OF CREATION OF STANDARD ALGORITHMS AND NUTRITIVE SUPPORT IN PRACTICE OF ICU. Pacific Medical Journal. 2006;(4):39-43.

Views: 231


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1609-1175 (Print)