BIOLOGICALLY ACTIVE ADDITIVES IN FOOD: LEGISLATIVE BASE AND APPLICATION IN MEDICINE
Abstract
In structure of the food production supporting and improving the health, biologically active additives take the important place. Their market in Russia is estimated in $2.3 billion every year and grows on 17% annually. The review of the literature, laws and legislative acts regulating the market of biologically active additives in the Russian Federation is presented. The author emphasizes, that advertising of biologically active additives frequently does not correspond to their qualities that raises the responsibility of the physician, prescribing this or that additive as preventive or dietary medication.
About the Author
Yu. S. HotimchenkoRussian Federation
Vladivostok
References
1. МУК 2.3.2.721-98 «Определение безопасности и эффективности биологически активных добавок к пище». — М.: Минздрав России, 1999.
2. Политика здорового питания. Федеральный и региональный уровни. — Новосибирск: Сибирское университетское издательство, 2002.
3. Пятчина О.В., Одинцова М.В., Хотимченко Ю.С. // Вопросы питания. - 2003. Т. 72, № 2. - С. 43-45.
4. Руководство по методам контроля качества и безопасности биологически активных добавок к пище. — М.: Минздрав России, 2004.
5. СанПиН 2.3.2.1078-01 «Гигиенические требования безопасности и пищевой ценности пищевых продуктов». — М.: Минздрав России, 2002.
6. СанПиН 2.3.2.1153-02 «Гигиенические требования безопасности и пищевой ценности пищевых продуктов». — М.: Минздрав России, 2003.
7. СанПиН 2.3.2.1290-03 «Гигиенические требования к организации производства и оборота биологически активных добавок к пище (БАД)». — М.: Минздрав России, 2003.
8. Соболев М.Б., Хацкель С.Б., Мурадов А.Ю. //Вопросы питания. - 1999. - Т. 68, № 1. - С. 28-30.
9. Суханов Б.П., Васильев А.В., Эллер К.И., Керимова М.Г. //Вопросы питания. — 2005. — Т. 74, № 6. — С. 37-40.
10. Суханов Б.П., Керимова М.Г. //Вопросы питания. — 2004. - Т. 73, № 3. - С. 31-34.
11. Суханов Б.П., Керимова М.Г. //Вопросы питания. — 2004. - Т. 73, № 6. - С. 40-42.
12. Тутельян В.А. // Вопросы питания. — 2005. — Т. 74, № 6. - С. 3-10.
13. Тутельян В.П., Суханов Б.П., Австриевских А.Н., Позняковский В.М. Биологически активные добавки к пище в питании человека. — Томск: НТЛ, 2002.
14. Тутельян В.А., Суханов Б.П., Эллер К.И. и др. //Вопросы питания. — 2004. — Т. 73, № 5. — С. 32-37.
15. Федеральный реестр биологически активных добавок к пище. — М., 2002.
16. Хотимченко Ю.C., Кропотов А.В., Хотимченко М.Ю. //Эфферентная терапия. — 2001. — № 4. — С. 22—36.
17. Ященя О.В., Гордеец А.В., Хотимченко Ю.С. // Тихоокеанский мед. журн. — 2001. — № 1. — С. 52—55.
18. Brown L., Rosner B., Willett W. W., Sacks F.M. //Am. J. Clin. Nutr. - 1999. - Vol. 69, - No. 1. - P. 30-42.
19. Tiwary C.M., Ward J.A., Jackson B.A. // J. Am. Coll. Nutr. - 1997. - Vol. 16, No. 5. - P. 423-428.
20. Nie Y., Li Y., Wu H. et al. // Helicobacter. - 1999. - Vol. 4, No. 2. - P. 128-134.
Review
For citations:
Hotimchenko Yu.S. BIOLOGICALLY ACTIVE ADDITIVES IN FOOD: LEGISLATIVE BASE AND APPLICATION IN MEDICINE. Pacific Medical Journal. 2006;(3):19-22. (In Russ.)