РАЗРАБОТКА МЕТОДА СТАНДАРТИЗАЦИИ НИЗКОМОЛЕКУЛЯРНЫХ ПЕКТИНОВ
Аннотация
Об авторах
Е. В. ХожаенкоРоссия
Р. Ю. Хотимченко
Россия
В. В. Ковалев
Россия
Е. А. Подкорытова
Россия
М. Ю. Хотимченко
Россия
Список литературы
1. Хасина Э.И., Требухов Е.Е., Хотимченко Ю.С., Ковалев В.В. Средство, обладающее адаптогенной активностью, и композиция на его основе. Патент на изобретение RUS 2129010.
2. Хотимченко Ю.С., Хасина Э.И., Ковалев В.В. и др. Эффективность пищевых некрахмальных полисахаридов при экспериментальном токсическом гепатите // Вопросы питания. 2000. Т. 69, № 1-2. С. 22-26.
3. Harding S.E., Berth G., Ball A. [et al.]. The molecular weight distribution and conformation of citrus pectins in solution studied by hydrodynamics // Carbohydrate Polymers. 1991. Vol. 16, No. 1. P. 1-15.
4. He Y., Hou W., Thompson M. [et al.]. Size exclusion chromatography of polysaccharides with reverse phase liquid chromatography // Journal of Chromatography A. 2014. Vol. 1323. P. 97-103.
5. Jeurink P.V., Van Esch B.C.A.M., Rijnierse A. Mechanisms underlying immune effects of dietary oligosaccharides // The American Journal of Clinical Nutrition. 2013. Vol. 98, No. 2. P. 572S-577S.
6. Khotimchenko M.Yu. Lipid-lowering activity of low-esterified pectins in experimental ethanol-induced liver injury // Russian Journal of Marine Biology. 2009. Vol. 35, No. 4. P. 351-354.
7. Khotimchenko M.Y., Kolenchenko E.A., Khotimchenko Y.S. [et al.]. Cerium binding activity of different pectin compounds in aqueous solutions // Colloids and Surfaces B: Biointerfaces. 2010. Vol. 77, No. 1. P. 104-110.
8. Khotimchenko M., Kovalev V., Kolenchenko E., Khotimchenko Y. Acidic method for the low molecular pectin preparation // International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences. 2012. Vol. 4, No. 1. P. 279-283.
9. Khotimchenko M., Sergushchenko I., Khotimchenko Yu. The effects of low-esterified pectin on lead-induced thyroid injury in rats // Envir. Toxicol. Pharmacol. 2004. Vol. 17, No. 2. P. 67-71.
10. Methacanon P., Krongsin J., Gamonpilas C. Pomelo (Citrus maxima) pectin: Effects of extraction parameters and its properties // Food Hydrocolloids. 2014. Vol. 35. P. 383-391.
11. Moretti R., Thorson J.S. A comparison of sugar indicators enables a universal high-throughput sugar-1-phosphate nucleotidyltransferase assay // Analytical Biochemistry. 2008. Vol. 377, No. 2. P. 251-258.
12. Morris V.J., Belshaw N.J., Waldron K.W., Maxwell E.G. The bioactivity of modified pectin fragments // Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre. 2013. Vol. 1, No. 1. P. 21-37.
13. Peng Q., Xu Q., Yin H. [et al.]. Characterization of an immunologically active pectin from the fruits of Lycium ruthenicum // Int. Journal of Biological Macromolecules. 2014. Vol. 64. P. 69-75.
14. Popov S.V., Markov P.A., Popov G.Yu. [et al.]. Anti-inflammatory activity of low and high methoxylated citrus pectins // Biomedicine and Preventive Nutrition. 2013. Vol. 3, No. 1. P. 59-63.
15. Salman H., Bergman M., Djaldetti M. [et al.]. Citrus pectin affects cytokine production by human peripheral blood mononuclear cells // Biomed. Pharmacother. 2008. Vol. 62, No. 9. P. 579-582.
Рецензия
Для цитирования:
Хожаенко Е.В., Хотимченко Р.Ю., Ковалев В.В., Подкорытова Е.А., Хотимченко М.Ю. РАЗРАБОТКА МЕТОДА СТАНДАРТИЗАЦИИ НИЗКОМОЛЕКУЛЯРНЫХ ПЕКТИНОВ. Тихоокеанский медицинский журнал. 2014;(2):83-87.
For citation:
Khozhaenko E.V., Khotimchenko R.Yu., Kovalev V.V., Podkorytova E.A., Khotimchenko M.Yu. DEVELOPMENT OF A METHOD OF STANDARDIZATION FOR LOW-MOLECULAR PECTINS. Pacific Medical Journal. 2014;(2):83-87. (In Russ.)