Preview

Pacific Medical Journal

Advanced search

Daily consumption of some macroelements in Primorsky Krai

Abstract

The paper describes results of research into the geographical features of population’s provision with calcium, magnesium and phosphorus in Primorsky Krai in 2007. The actual average daily doses of consumption of macroelements have been calculated based upon budget observations and questioning with due regard to data about mineral composition of food products and other types of potable water. The authors have revealed insufficient consumption of calcium (22-31.1 % of the consumption rate) and somewhat magnesium (57.4-117.5 % of the consumption rate), as well as imbalance of these elements with phosphorus. As reported, the calcium and magnesium consumption deficit appears to be resulted from decreased consumption of milk and meat products, green vegetables, high-mineralised table waters, ultrafresh tap water and well water. This deficit most often manifests itself in the south-western and north-western parts of the region.

About the Authors

V. K. Kovalchuk
Vladivostok State Medical University
Russian Federation


I. L. Ivanova
Vladivostok State Medical University
Russian Federation


D. V. Varady
Vladivostok State Medical University
Russian Federation


References

1. Ананьев В.Ю., Трунова И.Е., Романова О.Б. Гигиенические аспекты питания населения Приморского края//Методологич. пробл. изучения и оценки био- и нанотехнологий в экологии человека и гигиене окружающей среды: мат. пленума. М., 2007. С. 81-83.

2. Барышева Л.Г., Бортин Н.Н., Горчаков А.М., Матвеева Ф.И. Водные ресурсы Приморского края и их использование для хозяйственного водоснабжения // Проблемы обеспечения Приморского края питьевой водой и пути их решения: мат. науч.-практ. конф. Владивосток, 2000. С. 61-72.

3. Булатова Е.М., Габрусская Т.В., Богданова Н.М., Ялфимова Е.А. Современные представления о физиологической роли кальция в организме человека // Педиатрия. 2007. Т. 86, № 5. С. 117-124.

4. Воды минеральные питьевые лечебные, лечебно-столовые и природные столовые. Методы определения ионов кальция и магния (ГОСТ 23268-78 с изменениями № 1 от 21.04.1983 г. и № 2 от 09.07.1986 г.). М., 1986. 15 с.

5. Ковальчук В.К., Маслов Д.В. Гигиенические проблемы химического состава питьевой воды систем водоснабжения При морского края // Тихоокеанский мед. журн. 2006. № 3. С. 60-63.

6. Минеральные воды Дальнего Востока: справочник / сост. Б.И. Челнокова. Владивосток: Изд-во Дальневосточного ун-та, 2006. 108 с.

7. Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения РФ: методические рекомендации 2.3.1.2432-08. М., 2008. 32 с.

8. Основы оценки риска для здоровья населения при воздействии химических веществ, загрязняющих окружающую среду / Онищенко Г.Г., Новиков С.М., Рахманин Ю.А. и др. М.: НИИ ЭЧ и ГОС, 2002. 408 с.

9. Рахманин Ю.А. Роль и значение качества питьевой воды в формировании здорового поколения и коррекция показателей здоровья населения // Здоровье нации - основа процветания России: мат. науч.-практ. конгрессов III Всероссийского форума. М., 2007. Т. 1, ч. 1. С. 164-166.

10. Руководство по контролю качества питьевой воды [в 3 т.]; Т. 1. Рекомендации. Женева: ВОЗ, 1994. 254 с.

11. Скальный А.В. Магний: энергия жизни, уверенность, сила. М.: МедЭкспертПресс, 2004. 104 с.

12. Скурихин И.М., Тутельян В.А. Таблицы химического состава и калорийности российских продуктов питания: справочник. М.: ДеЛи принт, 2007. 276 с.

13. Marx A., Neutra R.R. Magnesium in drinking water and ischemic heart disease // Epidemiol. Rev. 1997. Vol. 19, No. 2. P. 258-272.

14. Ong C.N. Minerals from drinking water: Bioavailability for various world populations and health implications // Nutrients in drinking water. Geneva: WHO, 2005. P. 61-74.

15. Van Dokkum W., De La Gueronniere V., Schaafsma G. et al. Bioavailability of calcium of fresh cheeses, enteral food and mineral water. A study with stable calcium isotopes in young adult women // Br. J. Nutr. 1996. Vol. 75, No. 6. P. 893-903.


Review

For citations:


Kovalchuk V.K., Ivanova I.L., Varady D.V. Daily consumption of some macroelements in Primorsky Krai. Pacific Medical Journal. 2011;(4):86-90. (In Russ.)

Views: 245


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1609-1175 (Print)