Preview

Pacific Medical Journal

Advanced search

ON NON-SPECIFIC PREVENTION OF LISTERIOSIS

Abstract

Summary - To date, the number of cases of food-related infections
has been increasing, and new forms of the disease occur. The relevance
of the research into various aspects of emerging infections for
example listeriosis, the pathogen of which, Listeria monocytogenes,
is considered to be one of the indicators of food product hazard,
does not admit of doubt. The paper summarises and systematises
literature about non-specific prevention of listeriosis. The findings
are of special scientific importance due to lacking specific prevention
and considerable prevalence rate of this disease in population
groups characterised by increased susceptibility (children, elderly
persons, people suffering from disorders in the immune system and
microbial ecology of the digestive tract).

About the Authors

Е. Зайцева
НИИ эпидемиологии и микробиологии СО РАМН
Russian Federation


Л. Федянина
Тихоокеанский государственный экономический университет
Russian Federation


E. A. Zaitseva
Research Institute of Epidemiology and Microbiology, Siberian Branch of RAMS
Russian Federation


L. N. Fedyanina
Pacific State University of Economics
Russian Federation


References

1. Гигиенические требования безопасности и пищевой ценности пищевых продуктов: СанПиН 2.3.2.1078-01; введ. 01.09.2002 г. М., 2001. 186 с. 2.

2. ГОСТ Р 51921-2002. Продукты пищевые. Методы выявления и определения бактерий Listeria monocytogenes: введ. 01.07.2003 г. М.: Изд-во стандартов, 2002. 19 с.

3. Ефимочкина Н.Р. Некоторые закономерности появления эмерджентных пищевых патогенов // Вопросы питания. 2006. Т. 75, № 4. С. 9-15.

4. Ефимочкина Н.Р. Методы определения эмерджентных патогенных бактерий Listeria monocytogenes // Молочная промышленность. 2007. № 3. С. 38-42. 5.

5. Листериоз, передаваемый через продукты питания // Бюллетень ВОЗ. 1988. Т. 66, № 4. С. 1-10.

6. Мухина Л.Б., Дмитриева Л.Ю. Возбудитель листериоза - показатель биологической опасности рыбной продукции // Рыбное хозяйство. 2002. № 2. С. 50-51. 7.

7. Организация контроля и методы выявления бактерий Listeria monocytogenes в пищевых продуктах: методические указания 4.2.1122-02. М.: Федеральный центр госсанэпиднадзора Минздрава России, 2001. 23 с.

8. Тартаковский И.С., Малеев В.В., Ермолаева С.А. Листерии: роль в инфекционной патологии человека и лабораторная диагностика. М.: Медицина для всех, 2002. 197 с.

9. Choi Y.C., Cho S.Y., Park B.K. et al. Incidence and characterization of Listeria spp. from foods available in Korea // J. Food Prot. 2001. VoL. 64, No. 4. P. 554-558.

10. Gudmundsdottir S., Gudbjornsdottir B., Lauzon H.L. et al. Tracing Listeria monocytogenes isolates from cold-smoked salmon and its processing environment in Iceland using pulsed-field gel electrophoresis // Int. J. Food Microbiol. 2005. Vol. 101, No. 1. P. 41-51.

11. Hof H. History and epidemiology of listeriosis //FEMS Immunology and Medical Microbiology. 2003. Vol. 1489. P. 1-4.

12. Hoffman A.D., Gall K.L. , Norton D.M., Wiedmann M. Listeria monocytogenes contamination patterns for the smoked fish processing environment and for raw fish // J. Food Prot. 2003. Vol. 66, No. 1. P. 52-60.

13. Shen Y., Liu Y., Zhang Y. et al. Isolation and characterization of Listeria monocytogenes isolates from ready-to-eat foods in Florida // Appl. Environ. Microbiol. 2006. Vol. 72, No. 7. P. 5073-5076.

14. Lyytikainen O., Siitonen A., Johansson T., Hatakka M. Listeriosis cases suspected to have been caused by vacuum-packed fish products in Finland // Eurosurveillance weekly. 2000. Vol. 4, issue 15.

15. Strom M.S. Phenotypic and genetic characterization of anonhemolytic variant of Listeria monocytogenes from cold smoked salmon // Food Microbiol. 1998. Vol. 15, No. 3. P. 329-337.


Review

For citations:


 ,  , Zaitseva E.A., Fedyanina L.N. ON NON-SPECIFIC PREVENTION OF LISTERIOSIS. Pacific Medical Journal. 2010;(4):5-7. (In Russ.)

Views: 249


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1609-1175 (Print)