Preview

Pacific Medical Journal

Advanced search

FOOD PRODUCT STORAGE CONDITIONS AND MODIFYING BIOLOGICAL PROPERTIES OF LISTERIA MONOCYTOGENES

Abstract

Summary - The authors show variability of biological properties
of Listeria monocytogenes modified under the influence of various
abiotic factors when it is cultivated on food products. A combined
effect of a temperature and vacuum results in an increased physiological
and biochemical activity of the strains. As indicated, L.
monocytogeness
disease-inciting power depends on a type of food
product, cultivation temperature and vacuum. The sausage substrate
at low temperature increases adhesive properties and virulence.
The cheese one manifests the same characteristics at vacuum.
All the strains cultivated on food products demonstrate II-III generation
antibiotic resistance.

About the Authors

Н. Цветкова
НИИ эпидемиологии и микробиологии СО РАМН
Russian Federation


Л. Бузолева
НИИ эпидемиологии и микробиологии СО РАМН
Russian Federation


В. Обухова
НИИ эпидемиологии и микробиологии СО РАМН
Russian Federation


N. B. Tsvetkova
Research Institute of Epidemiology and Microbiology, Siberian Branch of RAMS
Russian Federation


L. S. Buzoleva
Research Institute of Epidemiology and Microbiology, Siberian Branch of RAMS
Russian Federation


V. S. Obukhova
Research Institute of Epidemiology and Microbiology, Siberian Branch of RAMS
Russian Federation


References

1. Бакулов И.А., Васильев Д.Ф. Бактериологический контроль пищевых продуктов на наличие листерий. Ульяновск: Изд- во Ульяновской гос. сельхоз. академии, 1999. 37 с.

2. Брилис В.И., Брилене Т.А., Ленцнер Х.П. и др. Методика изучения адгезивного процесса микроорганизмов // Лаб. дело. 1996. № 4. С. 210-212.

3. Ермолаева С.А., Белый Ю.Ф., Тартаковский И.С. Изменение уровня экспрессии факторов вирулентности Listeria monocytogenes под влиянием внешних условий // Мол. ген. микробиол. и вирусол. 2000. № 1. С. 17-19.

4. Зайцева Е.А., Сомов Г.П. Влияние температуры на адгезивные свойства листерий // Журн. микробиол. эпидемиол. и иммунол. 2006. № 3. С. 20-23.

5. Медицинская микробиология / под ред. В.И. Покровского иО.К. Поздеева. М.: ГЭОТАР Медицина, 1999. 1200 с.

6. Поляк М.С. Определение чувствительности микроорганизмов к противомикробным препаратам Метод дисков. СПб.: НИЦ фармакотерапии, 1997. 21 с.

7. Рубан Е.Л. Физиология и биохимия представителей рода Pseudomonas. М.: Наука, 1986. 199 с.

8. Сахаров П.П., Гудкова Е.И. Листереллезная инфекция. М.: Изд-во АМН СССР, 1950. 205 с.

9. Сомов Г.П., Бузолева Л.С., Зайцева Е.А. и др. О существовании патогенных бактерий в окружающей среде // Вестн. ДВО РАН. 2000. № 3. С. 3-9.

10. Сомов Г.П., Бузолева Л.С. Адаптация патогенных бактерий к абиотическим факторам окружающей среды. Владивосток: Примполиграфкомбинат, 2004. 167 с.

11. Тартаковский И.С., Малеев В.В., Ермолаева С.А. Листерии: роль в инфекционной патологии человека и лабораторная диагностика. М.: Медицина для всех, 2002. 200 с.

12. Garrido V., Vitas A.I., Garsia-Jalon I. Survey of Listeria monocytogenes in ready-to-eat products: Prevalence by brands and retail establishments for exposure assessment of listeriosis in Northen Spain // L. monocytogenes Food Control. 2009. Vol. 20, No. 11. P. 986-991.

13. Schmidt U., Kaya M. Verhalten von Listeria monocytogenes in vacuum verpacktem Briihwurstaufschnitt // Fleishwirtschaft. 1990. Vol.70, No. 3. P. 236-240.

14. Stecha P.F., Heyness C.D., Rol J.T. et al. Effects of growth temperature on the ingestion and killing of clinical isolates of Listeria monocytogenes by human neutrophills // J. Clin. Microbiol. 1989. Vol. 42. P. 1572-1576.

15. Wang Guang-hua, Shi Mao-zhan. The behaviour of Listeria monocytogenes in vacuum-packed sliced Chiness spiced beef // Flcischwirtschaft.1997. Vol.77, No. 1. P.57-58.


Review

For citations:


 ,  ,  , Tsvetkova N.B., Buzoleva L.S., Obukhova V.S. FOOD PRODUCT STORAGE CONDITIONS AND MODIFYING BIOLOGICAL PROPERTIES OF LISTERIA MONOCYTOGENES. Pacific Medical Journal. 2010;(4):36-69. (In Russ.)

Views: 205


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1609-1175 (Print)