FOOD PRODUCT STORAGE CONDITIONS AND MODIFYING BIOLOGICAL PROPERTIES OF LISTERIA MONOCYTOGENES
Abstract
of Listeria monocytogenes modified under the influence of various
abiotic factors when it is cultivated on food products. A combined
effect of a temperature and vacuum results in an increased physiological
and biochemical activity of the strains. As indicated, L.
monocytogeness disease-inciting power depends on a type of food
product, cultivation temperature and vacuum. The sausage substrate
at low temperature increases adhesive properties and virulence.
The cheese one manifests the same characteristics at vacuum.
All the strains cultivated on food products demonstrate II-III generation
antibiotic resistance.
Keywords
579.869.1:613.2
About the Authors
Н. ЦветковаRussian Federation
Л. Бузолева
Russian Federation
В. Обухова
Russian Federation
N. B. Tsvetkova
Russian Federation
L. S. Buzoleva
Russian Federation
V. S. Obukhova
Russian Federation
References
1. Бакулов И.А., Васильев Д.Ф. Бактериологический контроль пищевых продуктов на наличие листерий. Ульяновск: Изд- во Ульяновской гос. сельхоз. академии, 1999. 37 с.
2. Брилис В.И., Брилене Т.А., Ленцнер Х.П. и др. Методика изучения адгезивного процесса микроорганизмов // Лаб. дело. 1996. № 4. С. 210-212.
3. Ермолаева С.А., Белый Ю.Ф., Тартаковский И.С. Изменение уровня экспрессии факторов вирулентности Listeria monocytogenes под влиянием внешних условий // Мол. ген. микробиол. и вирусол. 2000. № 1. С. 17-19.
4. Зайцева Е.А., Сомов Г.П. Влияние температуры на адгезивные свойства листерий // Журн. микробиол. эпидемиол. и иммунол. 2006. № 3. С. 20-23.
5. Медицинская микробиология / под ред. В.И. Покровского иО.К. Поздеева. М.: ГЭОТАР Медицина, 1999. 1200 с.
6. Поляк М.С. Определение чувствительности микроорганизмов к противомикробным препаратам Метод дисков. СПб.: НИЦ фармакотерапии, 1997. 21 с.
7. Рубан Е.Л. Физиология и биохимия представителей рода Pseudomonas. М.: Наука, 1986. 199 с.
8. Сахаров П.П., Гудкова Е.И. Листереллезная инфекция. М.: Изд-во АМН СССР, 1950. 205 с.
9. Сомов Г.П., Бузолева Л.С., Зайцева Е.А. и др. О существовании патогенных бактерий в окружающей среде // Вестн. ДВО РАН. 2000. № 3. С. 3-9.
10. Сомов Г.П., Бузолева Л.С. Адаптация патогенных бактерий к абиотическим факторам окружающей среды. Владивосток: Примполиграфкомбинат, 2004. 167 с.
11. Тартаковский И.С., Малеев В.В., Ермолаева С.А. Листерии: роль в инфекционной патологии человека и лабораторная диагностика. М.: Медицина для всех, 2002. 200 с.
12. Garrido V., Vitas A.I., Garsia-Jalon I. Survey of Listeria monocytogenes in ready-to-eat products: Prevalence by brands and retail establishments for exposure assessment of listeriosis in Northen Spain // L. monocytogenes Food Control. 2009. Vol. 20, No. 11. P. 986-991.
13. Schmidt U., Kaya M. Verhalten von Listeria monocytogenes in vacuum verpacktem Briihwurstaufschnitt // Fleishwirtschaft. 1990. Vol.70, No. 3. P. 236-240.
14. Stecha P.F., Heyness C.D., Rol J.T. et al. Effects of growth temperature on the ingestion and killing of clinical isolates of Listeria monocytogenes by human neutrophills // J. Clin. Microbiol. 1989. Vol. 42. P. 1572-1576.
15. Wang Guang-hua, Shi Mao-zhan. The behaviour of Listeria monocytogenes in vacuum-packed sliced Chiness spiced beef // Flcischwirtschaft.1997. Vol.77, No. 1. P.57-58.
Review
For citations:
, , , Tsvetkova N.B., Buzoleva L.S., Obukhova V.S. FOOD PRODUCT STORAGE CONDITIONS AND MODIFYING BIOLOGICAL PROPERTIES OF LISTERIA MONOCYTOGENES. Pacific Medical Journal. 2010;(4):36-69. (In Russ.)