Preview

Pacific Medical Journal

Advanced search

TREATMENT OF DISORDERS IN ADAPTATION-COMPENSATORY MECHANISMS WITH FUNCTIONAL MINERAL WATER-BASED BEVERAGES UNDER UNFAVORABLE ENVIRONMENTAL CONDITIONS

Abstract

The authors present results of studies into functional efficiency of nonalcoholic beverages Vkus Zdorovya prepared from mineral water and nutraceutical compound in treating disorders of adaptation compensatory mechanisms. Regular intake of the beverage during three months in the volume of 200 ml per day has general and specific effects on human organism, increase adaptation compensatory reserve and resistivity to exogenous and endogenous actions.

Keywords


613.38:616-003.96:577.4

About the Authors

М. Палагина
Тихоокеанский государственный экономический университет
Russian Federation


Я. Дубняк
Тихоокеанский государственный экономический университет
Russian Federation


Т. Гвозденко
НИИ медицинской климатологии и восстановительного лечения СО РАМН
Russian Federation


Т. Новгородцева
НИИ медицинской климатологии и восстановительного лечения СО РАМН
Russian Federation


M. V. Palagina
Pacific State University of Economics
Russian Federation


Ya. V. Dubnyak
Pacific State University of Economics
Russian Federation


T. A. Gvozdenko
Research Institute of Medical Climatology and Medical Rehabilitation of the Siberian Branch of RAMS
Russian Federation


T. P. Novgorodtseva
Research Institute of Medical Climatology and Medical Rehabilitation of the Siberian Branch of RAMS
Russian Federation


References

1. Дубняк Я.В., Палагина М.В., Черевач Е.И., Приходько Ю.В. Новый функциональный напиток на основе минеральной воды Приморского края // Пиво и напитки. 2008. № 4. С. 44-46.

2. Кочеткова А.А. Функциональные продукты в концепции здорового питания // Пищевая промышленность. 2002. № 3. С. 4-5.

3. Кику П.Ф., Ярыгина М.В., Горборукова Т.В. и др. Влияние факторов среды обитания на распространение экозависимых заболеваний в биоклиматических зонах Приморского края // Тихоокеанский мед. журнал. 2006. № 3. С. 46-50.

4. Мезенцева Н.Г. Роль и место коррекции питания в профилактике сердечно-сосудистых

5. заболеваний // Центры оздоровительного питания - региональная политика

6. здорового питаниянаселения: мат. I Всерос. конф. Новосибирск, 2006. С. 30-33.

7. Тутельян В.А. Сбалансированное питание - основа процветания нации // Здоровое питание: воспитание, образование, реклама: мат. VI Всерос. конф. М.: БАД-бизнес, 2001.

8. Тутельян В.А., Суханов Б.П., Васильев А.В. и др. Реализация концепции государственной политики здорового питания населения России на региональном уровне: формирование региональной политики и региональных программ. Методические аспекты разработки и реализации программ // Центры оздоровительного питания - региональная политика здорового питания населения: мат. I Всерос. конф. Новосибирск, 2006. С. 9-15.

9. Хотимченко Ю.С. Биологически активные добавки к пище: законодательная база и применение в медицине // Тихоокеанский медицинский журнал. 2006. № 3. С. 19-22.

10. Annette. Per Mineral wassermarkt. Wilke-weichbrodt // Getränkeindustrie. 2005. No. 4. P. 12-15.

11. Wright R. Nutraceutical beverage update // Nutraceutical World. 2005. No. 11. P. 33-35.


Review

For citations:


 ,  ,  ,  , Palagina M.V., Dubnyak Ya.V., Gvozdenko T.A., Novgorodtseva T.P. TREATMENT OF DISORDERS IN ADAPTATION-COMPENSATORY MECHANISMS WITH FUNCTIONAL MINERAL WATER-BASED BEVERAGES UNDER UNFAVORABLE ENVIRONMENTAL CONDITIONS. Pacific Medical Journal. 2010;(1):66-67. (In Russ.)

Views: 222


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1609-1175 (Print)