STUDY OF THE INFLUENCE OF THE INHIBITOR TRYPSIN FROM SOYBEAN ON PROTEOLITIC AND INHIBITOR ACTIVITY OF THE BLOOD SERUM
Abstract
About the Authors
И. ПамирскийRussian Federation
Р. Блоцкий
Russian Federation
Р. Подолько
Russian Federation
Н. Шатохин
Russian Federation
М. Штарберг
Russian Federation
С. Штарберг
Russian Federation
Е. Бородин
Russian Federation
I. E. Pamirsky
Russian Federation
R. A. Blocky
Russian Federation
R. N. Podolko
Russian Federation
N. V. Shatohin
Russian Federation
M. A. Shtarberg
Russian Federation
S. A. Starberg
Russian Federation
E. A. Borodin
Russian Federation
References
1. Бородин Е.А., Аксенова Т.В., Анищенко Н.И. Пищевые продукты из сои. Новая роль // Вестник ДВО РАН. 2000. № 5. С. 72-85.
2. Бородин Е.А., Бородина Г.П., Штарберг М.А. и др. Исследование влияния питательных соевых коктейлей и витамина Е на биохимические показатели сыворотки крови у здоровых молодых людей // Дальневост. мед. журн. 2003. № 3. С.14-17.
3. Моссе Дж., Пернолле Дж. К. Химия и биохимия бобовых. М.: Агропромиздат, 1986. 248 с.
4. Hартикова В.Ф., Пасхина Т.С. Унифицированный метод определения α1-антитрипсина и α2-макроглобулина в сыворотке крови // Вопр. мед. химии. 1979. № 4. С. 494-499.
5. Оглоблина О.Г., Малиев Б.М. Активность протеиназ гранулоцитов и их кислотостабильных ингибиторов в бронхиальном секрете больных впервые выявленным туберкулезом легких, осложненным неспецифическим бронхитом // Пробл. туберкулеза. 1983. № 2. С. 33-37.
6. Памирский И.Э., Штарберг М.А., Белоглазова И.Г., Бородин Е.А. Влияние трипсина и ингибитора трипсина соевых бобов на свертывание крови, фибринолиз, агрегацию тромбоцитов и гемолитическую активность комплемента in vitro // Дальневосточный мед. журнал. 2008. № 1. C. 98-100.
7. Anderson R.L., Wolf W.J. Compositional changes in trypsin inhibitors, phytic acid, saponins and isoflavones related to soybean processing // J. Nutr. 1995. Vol. 125, No. 3. P. 581S-588S.
8. Kennedy A.R. Chemopreventive agents: protease inhibitors // Pharmacol. Ther. 1998. Vol. 78, Issue 3. P. 167-209.
Review
For citations:
, , , , , , , Pamirsky I.E., Blocky R.A., Podolko R.N., Shatohin N.V., Shtarberg M.A., Starberg S.A., Borodin E.A. STUDY OF THE INFLUENCE OF THE INHIBITOR TRYPSIN FROM SOYBEAN ON PROTEOLITIC AND INHIBITOR ACTIVITY OF THE BLOOD SERUM. Pacific Medical Journal. 2010;(1):72-73. (In Russ.)