Preview

Pacific Medical Journal

Advanced search

STUDY OF THE INFLUENCE OF THE INHIBITOR TRYPSIN FROM SOYBEAN ON PROTEOLITIC AND INHIBITOR ACTIVITY OF THE BLOOD SERUM

Abstract

Consumption of cookies enriched with soy protein isolate by healthy adults within 2 month (daily dose 30 g of soy protein) is followed by the 22% decrease of total proteolytic activity and 22% increase of trypsin-inhibiting activity of blood serum

Keywords


615.874.2:633.1:577.156.1:611-018.54

About the Authors

И. Памирский
Амурская государственная медицинская академия
Russian Federation


Р. Блоцкий
Амурская государственная медицинская академия
Russian Federation


Р. Подолько
Амурская государственная медицинская академия
Russian Federation


Н. Шатохин
Амурская государственная медицинская академия
Russian Federation


М. Штарберг
Амурская государственная медицинская академия
Russian Federation


С. Штарберг
Амурская государственная медицинская академия
Russian Federation


Е. Бородин
Амурская государственная медицинская академия
Russian Federation


I. E. Pamirsky
Amur State Medical Academy
Russian Federation


R. A. Blocky
Amur State Medical Academy
Russian Federation


R. N. Podolko
Amur State Medical Academy
Russian Federation


N. V. Shatohin
Amur State Medical Academy
Russian Federation


M. A. Shtarberg
Amur State Medical Academy
Russian Federation


S. A. Starberg
Amur State Medical Academy
Russian Federation


E. A. Borodin
Amur State Medical Academy
Russian Federation


References

1. Бородин Е.А., Аксенова Т.В., Анищенко Н.И. Пищевые продукты из сои. Новая роль // Вестник ДВО РАН. 2000. № 5. С. 72-85.

2. Бородин Е.А., Бородина Г.П., Штарберг М.А. и др. Исследование влияния питательных соевых коктейлей и витамина Е на биохимические показатели сыворотки крови у здоровых молодых людей // Дальневост. мед. журн. 2003. № 3. С.14-17.

3. Моссе Дж., Пернолле Дж. К. Химия и биохимия бобовых. М.: Агропромиздат, 1986. 248 с.

4. Hартикова В.Ф., Пасхина Т.С. Унифицированный метод определения α1-антитрипсина и α2-макроглобулина в сыворотке крови // Вопр. мед. химии. 1979. № 4. С. 494-499.

5. Оглоблина О.Г., Малиев Б.М. Активность протеиназ гранулоцитов и их кислотостабильных ингибиторов в бронхиальном секрете больных впервые выявленным туберкулезом легких, осложненным неспецифическим бронхитом // Пробл. туберкулеза. 1983. № 2. С. 33-37.

6. Памирский И.Э., Штарберг М.А., Белоглазова И.Г., Бородин Е.А. Влияние трипсина и ингибитора трипсина соевых бобов на свертывание крови, фибринолиз, агрегацию тромбоцитов и гемолитическую активность комплемента in vitro // Дальневосточный мед. журнал. 2008. № 1. C. 98-100.

7. Anderson R.L., Wolf W.J. Compositional changes in trypsin inhibitors, phytic acid, saponins and isoflavones related to soybean processing // J. Nutr. 1995. Vol. 125, No. 3. P. 581S-588S.

8. Kennedy A.R. Chemopreventive agents: protease inhibitors // Pharmacol. Ther. 1998. Vol. 78, Issue 3. P. 167-209.


Review

For citations:


 ,  ,  ,  ,  ,  ,  , Pamirsky I.E., Blocky R.A., Podolko R.N., Shatohin N.V., Shtarberg M.A., Starberg S.A., Borodin E.A. STUDY OF THE INFLUENCE OF THE INHIBITOR TRYPSIN FROM SOYBEAN ON PROTEOLITIC AND INHIBITOR ACTIVITY OF THE BLOOD SERUM. Pacific Medical Journal. 2010;(1):72-73. (In Russ.)

Views: 295


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1609-1175 (Print)