Preview

Pacific Medical Journal

Advanced search

Home diet during weekends of preschool children

https://doi.org/10.17238/PmJ1609-1175.2016.3.45-48

Abstract

Objective. Questions of home diet during weekends of preschool children require particular consideration as the day regimen alters and causes shifts in diet nature. Methods. Weekend diet was studied with the interviewing parents in 122 families using a method of 24 hour food replication. Indicators of food and energy value of diets designed with the help of chemical composition tables and calorific value of Russian foods. Results. It was found excessive consumption of sausages (2 times), poultry (1.6 times) as compared to the recommended levels of consumption, providing rations with pasta and cereals exceeded normalized indicators by 40 and 43 %. There has been a shortage of food basket for the content of fish and fish products, milk and dairy products, cheese and cheese products, potato, fresh fruit, vegetables and herbs. The amount of animal protein is 30.14±1.57 g/day at rated value of 35.10 g/day, vitamin A - less than half the age norm, B vitamins - 75 % of the physiological norms of consumption, vitamin PP preschool children loses 27 %, Ca - 47 % Mg - 14 %. Conclusions. Feeding preschoolers at home does not meet regulatory requirements in terms of product security, the energy value and chemical composition of homemade diets are characterized by a pronounced imbalance of mineral elements.

About the Authors

A. A. Vazhenina
Pacific State Medical University
Russian Federation


V. A. Petrov
Pacific State Medical University
Russian Federation


I. L. Ivanova
Pacific State Medical University
Russian Federation


References

1. Казюкова Т.В., Тулупова Е.В. Питание в раннем детстве - основной фактор формирования и поддержания здоровья в дальнейшей жизни // Педиатрия. 2012. Т. 91, № 6. С. 101-107.

2. Крукович Е.В., Подкаура О.В., Ковальчук В.К. Характер питания и состояние здоровья подростков в Приморском крае // Тихоокеанский мед. журнал. 2010. № 1. С. 46-49.

3. Лир Д.Н. Гигиеническая оценка питания детей дошкольного возраста и его влияние на нутритивный статус: автореф. дис.. канд. мед. наук. Пермь, 2015. 24 с.

4. Мартинчик А.Н., Батурин А.К., Боева В.С. Альбом порций продуктов и блюд. М., 1995. 65 с.

5. Мартинчик А.Н., Батурин А.К., Феоктистова А.И. Методические рекомендации по оценке количества потребляемой пищи методом 24-часового (суточного) воспроизведения питания. М., 1996. 20 с.

6. Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации: методические рекомендации 2.3.1.2432-08. М., 2008. 40 с.

7. Петров В.А., Семанив Е.В., Ковалевская С.М. Состояние фактического питания в дошкольных муниципальных образовательных учреждениях г. Владивостока и пути его позитивной коррекции // Здоровье. Медицинская экология. Наука. 2011. № 2. С. 12-15.

8. Санникова Н.Е., Бородулина Т.В., Левчук Л.В. [и др.]. Актуальность оценки пищевого статуса детей раннего и дошкольного возраста // Фундаментальные исследования. 2015. № 1. С. 1676-1679.

9. Тапешкина Н.В. Особенности структуры питания дошкольников в выходные дни (краткое сообщение) // Вопросы питания. 2014. Т. 83, № 2. С. 64-67.

10. Тармаева И.Ю., Цыренжапова Н.А., Боева А.В. Содержание макро- и микроэлементов в рационе питания детей // Бюллетень ВСНЦ СО РАМН. 2013. № 3 (91). Часть 2. С. 140-143.

11. Титова Ю.В., Нагирная Л.Н., Шепарев А.А. Гигиеническая оценка организации питания в православной гимназии // Вопросы детской диетологии. 2012. Т. 10, № 1. С. 56-60.

12. Тутельян В.А. Химический состав и калорийность российских продуктов питания: справочник. М.: ДеЛи плюс, 2012. 284 с.

13. Bonsdorff M.B. Birth size and childhood growth as determinants of physical functioning older age: the Helsinki birth cohort study // Am. J. Epidemiol. 2011. Vol. 174, No. 12. P. 1336-1344.

14. Mikkelsen M.V., Husby S., Skov L.R. [et al.]. A systematic review of types of healthy eating interventions in prescho ols // Nutrition Journal. 2014. No. 13. P. 56-64.

15. Ward S., Bélanger M., Donovan D. [et al.]. Correlates, determinants, and effectiveness of childcare educators’ practices and behaviours on preschoolers’ physical activity and eating behaviours: a systematic review protocol // Systematic Reviews. 2015. No. 4. Р. 18-24.


Review

For citations:


Vazhenina A.A., Petrov V.A., Ivanova I.L. Home diet during weekends of preschool children. Pacific Medical Journal. 2016;61(3):45-48. (In Russ.) https://doi.org/10.17238/PmJ1609-1175.2016.3.45-48

Views: 288


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1609-1175 (Print)