Сравнительная свинецсвязывающая активность пектинов с различной молекулярной массой in vitro
Аннотация
Об авторах
К. Е. МакароваРоссия
Е. В. Хожаенко
Россия
Р. Ю. Хотимченко
Россия
В. В. Ковалев
Россия
Список литературы
1. Хотимченко Ю.С., Кропотов А.В. Хотимченко М.Ю. Фармакологические свойства пектинов // Эфферентная терапия. 2001. Т. 7, №4. С. 22-36.
2. Хотимченко Ю.С., Ермак И.М., Бедняк А.Е. и др. Фармакология некрахмальных полисахаридов // Вестник ДВО РАН. 2005. № 1. С. 72-82.
3. Caffall K.H., Mohnen D. The structure, function, and biosynthesis of plant cell wall pectic polysaccharides // Carbohydr. Res. 2009. Vol. 344. P. 1879-1900.
4. Dongowski G., Lorenz A., Proll J. The degree of methylation influences the degradation of pectin in the intestinal tract of rats and in vitro // J. Nut. 2002. Vol. 132. Р. 1935-1944.
5. Dongowski G, Lorenz A. Unsaturated oligogalacturonic acids are generated by in vitro treatment of pectin with human faecal flora // Carbohydr Res. 1998. Vol. 314. Р. 237-244.
6. Igwe J.C, Abia A.A. Adsorption isotherm studies of Cd (II), Pb (II) and Zn (II) ions bioremediation from aqueous solution using unmodified and EDTA-modified maize cob // Ecl. Quim., Sao Paulo. 2007. No. 32 (1). P. 33-42.
7. Khon R. Binding of divalent cations to oligomeric fragments of pectin // Carbohydrate Research. 1987. No.160. P. 343-353.
8. Khotimchenko M.Y., Kovalev V.V, Khotimchenko Y.S. Equilibrium studies of sorption of lead (II) ions by different pectin compounds // J. Hazard. Mater. 2007. Vol. 149. P. 693-699.
9. Khotimchenko M., Kovalev V., Kolenchenko E., Khotimchenko Y. Acidic method for the low molecular pectin preparation // Int. J. Pharm. Pharmaceutical Sci. 2012. Vol. 4., Suppl. 1. P. 279-283.
10. Levitskaia T.G., Creim J.A., Curry T.L. et al. Biomaterial for the decorporation of (85)Sr in the rat // Health Phys. 2010. Vol. 99. P. 394-400.
11. Pastuszewska B., Kowalczyk J., Ochtabinska A. Dietary carbohydrates affect caecal fermentation and modify nitrogen excretion patterns in rats. I. Studies with protein-free diets // Arch. Tierernahr. 2000. Vol. 53. P. 207-225.
12. Pilnik W., Rombouts F.M. Polysaccharides and food processing // Carbohydr. Res. 1985. Vol. 142. No. 1. P. 93-105.
13. Saito D., Nakaji S., Fukuda S. et al. Comparison of the amount of pectin in the human terminal ileum with the amount of orally administered pectin // Nutrition. 2005. Vol. 21. P. 914-919.
14. Terpstra A.H., Lapre J.A., de Vries H.T., Beynen A.C. Dietary pectin with high viscosity lowers plasma and liver cholesterol concentration and plasma cholesteryl ester transfer protein activity in hamsters // J. Nutr. 1998. Vol. 128. P. 1944-1949.
15. Thibault J.F., Rinaudo M. Chain association of pectic molecules during calcium induced gelation // Biopol. 1986. Vol. 25. P. 455-468.
Рецензия
Для цитирования:
Макарова К.Е., Хожаенко Е.В., Хотимченко Р.Ю., Ковалев В.В. Сравнительная свинецсвязывающая активность пектинов с различной молекулярной массой in vitro. Тихоокеанский медицинский журнал. 2013;(2):85-88.
For citation:
Makarova K.E., Khozhaenko E.V., Khotimchenko R.Yu., Kovalev V.V. COMPARATIVE LEAD-BINDING ACTIVITY OF PECTINS WITH DIFFERENT MOLECULAR MASS IN VITRO. Pacific Medical Journal. 2013;(2):85-88. (In Russ.)